Lugemisaasta 2017

Tahaks jubedelt öelda, et möödunud aastal sai mehemoodi loetud. Tegelikult sain läbi aga vaid 74 raamatut ja 17 571 lehekülge. Seda on vähemgi, kui 2016. aastal (siis lugesin 85 raamatut ja 18 088 lehekülge).

Kui arvestada, et ühe lehekülje paksus on ca 0.05 mm, siis teevad kõik loetud raamatud kuhja ladudes 88 cm pikkuse virna. Kui oletada, et raamatu kaaned on keskmiselt ca 2mm paksud, tuleb virna kõrguseks napilt üle meetri.

Nii et päris mehemoodi ei lugenud, aga Ikost oleks see virn kõrgem. Nii et ühe väikemehe mõõdu annab kenasti välja. :)

 

Aasta jooksul sai loetud igasugust kraami; pearõhk oli ikka ulmel, krimkadel ja sugulastest jäetud raamatute sorteerimisel. Üht-teist sai ostetud ka ning päris hea hulga raamatuid sain Raamatuvahetusest.

Oma lugemispäevikut pean Goodreadsis. Lisaks hinnangule olen sinna ka iga loetud raamatu juurde mõnelauselise kommentaari lisanud, nii et mine ja heida pilk peale.

Goodreads olevas Reading Challenges märkisin, et plaanin läbi lugeda 100 raamatut. Nagu ka eelmisel aastal. Samuti ka sel aastal.

Tegelikult algas 2017 kenasti ja pikalt olin eesmärgi püstitamiseks vajalikust lugemusest eeski. Maikuus varastati aga Hispaanias minu Väino Ilusa “Endamisi ja unes” ära ja sealt edasi läks tempo alla. Eks oma osa oli ka suvel (puhkused tähendvad ju vähem bussis loksumist).

Palju võtsid aega ka üksikud loetud ingliskeelsed raamatud. Enda arvates ma keelt oskan, aga ikka on terve hunnik (üllatavalt palju!) sõnu, mida tuleb sõnaraamatust taga otsida. Kontekstist saan aru, aga täpne tähendus jääb segaseks.

No ja kui juba põhjenduste otsimiseks läks, siis 2016 oli liigaasta, 2017 aga mitte. See tähendab, et lugemiseks oli tervelt üks päev vähem aega!

Kokkuvõtte 2017 aastal loetud raamatutest on näha siin. Nagu varemgi, ei ole nende hulgas Mia ja Ikoga loetud lasteraamatuid (kui üksikud erandid välja arvata).

Numbriliselt, aastal 2017:

  • Lugesin 74 raamatut, st keskmiselt üks raamat iga 4,9 päeva järel
  • Lugesin 17 571 lehekülge, st keskmiselt 48,1 lehekülge päevas
  • Keskmine hinnang loetud raamatutele oli 3.9/5 (sama, mis 2016. aastalgi, kuigi mulle endale tundus, et olen kriitilisemaks muutnud)
  • Keskmine raamatu paksus oli 237 lehekülge
  • Uusim raamat oli välja antud 2016. aastal (Katrin Pautsi “Politseiniku tütar”), vanim 1818. aastal (Mary Shelley “Frankenstein”)
  • Kõige paksem raamat oli 628 lehekülge, õhim aga 48.

 

Nagu eelmisel aastalgi, toon välja 13 lugemissoovitust (suvalises järjekorras). Keegi kuskil ütles, et 13 raamatu lugemine aastas on hea tulemus – nii et haara aga julgelt kätte. :)

Minu 2017 aasta kuraditosin oleks:

  1. Knut Hamsun – Maa õnnistus
  2. Leelo Tungal – Seltsimees laps ja suured inimesed ja Samet ja saepuru
  3. Stephen King – Isemoodi aastaajad
  4. Michael Crichton – Andromeda
  5. Isaac Asimov – Vaade kõrgelt
  6. Drew Wilson – Auk: Parvlaeva “Estonia” hukust 28. septembril 1994. a. teise nurga alt
  7. Vennad Strugatskid – Väljasõit rohelisse
  8. Günter Prodöhl – Sõidupilet olematusse
  9. Agatha Christie – Kümme väikest neegrit
  10. Mary Shelley – Frankenstein ehk moodne Prometheus
  11. Ira Levin – Rosemary laps
  12. Agatha Christie – Minu elu lugu
  13. Paula Hawkins – Tüdruk rongis

Mingeid kommentaare raamatute kohta siia lisama ei hakka, need on kenasti Goodreadsis ja ka siinse blogi varasemates postitustes olemas. Milleks ennast korrata. :)

Kui aga kellelgi peaks tekkima huvi, miks ma just mõnda neist raamatutest soovitan, siis küsige julgesti. Näteks kommentaarides.

 

Päisepilt – Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *