Piparkoogist ekskavaator

Jõuludest ja piparkoogiküpsetamise kõrghooajast on küll juba omajagu aega möödas. Lõpuks on aga päris talveilmad kohale jõudnud, ei ole meie selleaastase piparkoogilossi kavand veel päris lootusetult hiljaks jäänud.

Seda enam, et tegelikult võib piparkooke küpsetada ju aasta ringi. Minu üks meeldejäävamaid piparkoogitegusid oligi vist augustis. Banaanitäidisega piparkoogid, inimpüramiid… Aga see on üks teine lugu. :)

Kuna (printsessi)losse oleme juba kaks aastat teinud, sai seekord arvesse võetud eelkõige Iko soove. Tema on vaimustuses kopa-autodest, nii et võtsimegi kätte ja tegime sedapuhku piparkoogist ekskavaatori.

Suuruselt ja keerukuselt jäi ta veidi eelmise aasta Elsa lossile alla – taigent kulus ca 1,5 kg ning detaile oli kokku 51 (neist 38 erinevat).

Juhend sai valmis napilt enne aastavahetust, nii et ekskavaatori valmistamise võtsime ette 2017. aasta viimasel päeval.

Nagu ikka, algas kõik shabloonide välja lõikamisest – esmalt paberist ja seejärel piparkoogist.

Kuna sedapuhku tähistasime uue aasta saabumist veid suurema seltskonnaga (6 täiskasvanut ja 5 last), oli töökäsi rohkem ja ekskavaator valmis meie senistest piparkoogilossidest kõige kiiremini. Eks oma osa oli muidugi ka sellel, et nii keerulisi detaile, nagu Elsa lossi trepp, sedapuhku ei olnud.

Töö tegi oluliselt ladusamaks ka see, et ahjust tulnud detailid laotasime juhendi lehtedele. Printisin neid igaks juhuks topelt – ja kui esimestest said shabloonid välja lõigatud, jäid teised alles.

Nii oli oluliselt lihtsam ahjust tulnud detaile leida / taibata, kui midagi on puudu / aega mitte õigete tükkide otsimisele kulutada.

Kui kõik detailid olid ahjus küpsenud ja veidi tahenenud, sai ehitus alata.

Eelmise aasta kogemusest olime õppinud, et kohe pärast detailide ahjust võtmist ei tasu ehitama hakata. Eriti, kui tegu on suuremate detailidega. Nad on veel pehmed ja võivad lihtsalt läbi vajuda.

Esmalt tegime valmis eraldi roomikud ja kere.

Juba üksikult vajasid nad omajagu toestust…

…aga eriti palju oli vaja toestada siis, kui hakkasime kere roomikutele tõstma. Olgu tänatud laste ehitusklotsid, mida leidus erineva suuruse ja kujuga. :)

Keskööks olime jõudnud nii kaugele, et ekskavaator oli koos. Nii et jätsime ta tuppa kuivama ja läsime ise õue ilutulestikku vaatama.

Tagasi tulles ootas ees see kõige põnevam osa (kui söömine välja arvata), milles ka lapsed hoogsalt kaasa lõid – glasuurimine.

Glasuuriga tõesti kokku ei hoitud. :)

Ja valmis ta saigi – igati uhke ja kirev piparkoogist ekskavaator.


Kui tahad ise sellist ekskavaatorit ehitada, siis juhendi koos shabloonidega (printimiseks A4 formaadis) leiad SIIT.

One thought on “Piparkoogist ekskavaator”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *