Üks idee (Stroomi) ranna parendamiseks: Kuhu jätta oma väärisasjad

Lugesin eile lehest, et Kopli park ja Stroomi rand lähevad sel suvel remonti. Väga kena; kuna aga ka elanikel palutakse arvamust avaldada, siis mõtlesin ka mõned mõtted kirja panna.

Esiteks on Kopli park üks kummaline oaas. Käime seal üsna tihti lastega mängimas ning sealne temperatuur on ümbritseva maailma omast alati paar kraadi soojem. Ilm päikselisem, tuulevaiksem ja nii edasi. Ma ei tea, kuidas see saavutatud on, ent selle võiks küll alles jätta. :)

Ega mul tegelikult väga midagi ka praegu ette heita ei ole. Olles elanud nii Kristiines, Mustamäel (niivõrd-kuivõrd; pigem siiski Kristiine piiril) ning Tartus, on Kopli / Pelgurand siiani kõige mõnusam koht. Eriti lastega – kõnniteed on laiad ning sõiduteele jooksmist takistavad muruväljakud ja alleed. Rand on ukse taga ning mänguväljakuid on mõnesaja meetri raadiuses rohkem kui küll.

Aga eks muidugi saa paremini ning kõik praegu plaanis olevad uuendustööd (nimekiri on ülal viidatud artiklis) on igati tänuväärsed. Samuti võiks pargis olla kohvik ning talvisel ajal uisuväljak, nagu paljud teised elanikud välja pakkunud on. Ja eks ka mänguväljakuid võiks uuendada/suurendada, kuigi nad on ka praegu igati tibens-tobens.

Küll aga on üks asi, mille järgi ma möödunud suvel igatsust tundsin. Ning ilmselt hakkan ka tuleval suvel igatsema – mugav 24/7 pakihoid rannas.

Tõsi, rannamajas peaks mingid hoiukapid olema, ent rannamaja on ju avatud ainult päevasel ajal.

Mina aga teen oma jooksutiire üsna tihti Stroomi ranna lähistel ning pea alati õhtusel/öisel ajal. Selleks ajaks on rannamaja juba ammu suletud.

Eelmisel suvel mõtlesin nii mõnigi kord, et jube mõnus oleks jooksu lõpetuseks üks värskendav suplus teha. Paratamatult on aga joostes kaasas üht-teist väärtuslikku (pulsivöö, telefon jms), mida päris üksi rannaliivale lebama jätta ei tahaks.

No ja tegelikult oleks hea jooksma minnes näiteks rätik juba varem randa hoiule jätta. Päris tüütu oleks seda vast kõik kilomeetrid kaasas kanda. Kuigi tõsi – rätiku saaks siduda keebiks ja mängida, et oled Batman. Nii võiks joosta küll.

Kõik inimesed muidugi ei taha Batmanid olla…

Nii või teisiti, kui rannas oleksid 24/7 avatud hoiukapid, oleks jooksma minnes rätik  ja ujuma minnes telefon jms kuhugi jätta.

No ja kuigi mina kasutaksin seda öösel, on kindlasti teisigi, kes sellest võimalusest ka päeval kinni haaraksid.

 

Tegelikult ei ole ka siin vaja jalgratast leiutada. Ideaalselt sobiksid näiteks SmartPosti või Omniva pakiautomaadid. Neile oleks vaja küll luua täiendav, asjade hoiustamise võimalus (näiteks mingi koodiga ja kuutasu alusel).

Iseasi muidugi kui paljud inimesed oma pakke randa telliksid ehk et kas Itellal või Omnival oleks mingit ärihuvi pakiautomaadi sinna paigutamiseks. Aga kaalumist väärt võiks see mõte olla küll.

 

Samuti, kuna plaanis on ka teede uuendamine, võiks olla selgelt eraldatud teed nii jalakäijatele kui ka jalgratturitele/rulluisutajatele. Ning “selgelt eraldatud” tähendab ikka täiesti eraldi teid – valgest maha tõmmatud joonest ei piisa. Praegune lahendus on ohtlik nii ratturitele kui ka jalutajatele.

 

 

Päisepilt: Päikseloojang Stroomi rannas, 28. juuni 2016

2 thoughts on “Üks idee (Stroomi) ranna parendamiseks: Kuhu jätta oma väärisasjad”

  1. Kapiidee oleks mõistlik ja ratsionaalne tänapevane lahendus. Ise samuti elan lähedal ega oma autot, ja isegi kui omaksin, ei sõidaks sellega mõnisada meetrit, et jooksurajale, ujumisalale vm sportimist võimaldavale alale niivähe lähemal olla.

    Veepudeli veel viskab võssa, et pärast jooksu või ringide vahel kurku märjutada. Üksinda ujuma minnes olen väärisesemed siiani metsa peitnud. GPS sisse ja kõik muu tarkvara peale. Aga jah see veits imelik tegelt. Niiet, peab selle kapiteema vist uuesti üles võtma.

  2. Jah, naljakas mõelda, et neli aastat on möödas, aga sellest lubatud remondist ei tulnud muud, kui mõned uued prügikastid ja pargivaht kalmistuparki.

    Ma olen nüüdseks küll ise teisele poole Tallinna kolinud, aga pean Koplit / Pelguranda endiselt mõnusaimaks asukohaks Tallinnas.

    Aga kuuldavasti on õige pea kerkimas uus rannamaja – ehk mõeldakse seekord ka 24/7 hoiukappidele. Tegelikult, kui ma nüüd ei eksi, peaks Cleveroni pakiautomaate ka selliselt kasutada saama. Hetkel on lähim minu teada Telliskivis, nii et ehk sooviks hoopis Cleveron Stroomi randa ühe automaadi püsti panna, mida saaks ju ka hoiukapina kasutada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *