Värviraamat: Meie 2016

Jõuludel tahtsin teha perele lisaks tavalisele nännile mingit veidi erilisemat kingitust. Kuna Mia on väga suur värviraamatute fänn, otsustasin teha meie oma värviraamatu, kus oleks igast möödunud aasta kuust mõni pilt. See on korraga nii tore mälestus kui ka praktiline kingitus – ühel nelja-aastasel ei ole värviraamatuid kunagi liiga palju. :)

Jõuludest on nüüd küll omajagu aega möödas. Tahtsin juba varem selleteemalist postitust teha, aga pole nagu mahti saanud. Nüüd siis sain.

Värviraamatu jaoks hakkasin pilte joonistama millalgi oktoobris. Kokku on raamatus 24 lehekülge ning 21 värvitavat pilti.

Joonistamine ise-enesest ei olnud suur töö. Kuna tahtsin aga üllatust teha, sain seda teha vaid siis, kui lapsed ja Iris magasid. Või olid kodust ära. Nii et enamus õhtutel ei joonistanud ma midagi; ent kui mahti sain, siis oli ühe õhtuga tavaline 2-4 pilti.

Tegelikult on selle kohta “joonistamine” muidugi palju öeldud. Sisuliselt ma ikkagi lihtsalt kopeerisin fotode järgi piirjooni.

Joonistamiseks kasutasin Adobe Flashi. Olgugi, et Flash võib surnud olla, on tegu minu silmis parima (vektor)joonistus tarkvaraga.

Tegelikult muidugi sobiks selleks igasugune programm, kus on võimalik kasutada layereid – ehk erinevaid kihte. Alumisel kihil on originaalfoto ning ülemisel joonistus.

Vektor on sellepärast hea, et nii ei ole joonustus kindlates mõõtudes – seda saab suurendada ja vähendada ilma kvaliteeti kaotamata.

Aga muidugi – kui oskad (erinevalt minust) ka päriselt joonistada, siis ei ole mingit kopeerimist vaja.

Raamatu tagakaanele panin kõikide kasutatud piltide originaalfotod. Noh, et saaks vajadusel inspiratsiooni, mida kuidas värvida. Mitte et Mia sellest just eriti kinni peaks. :)

Esikaane jaoks kasutasin aga GraphicRiverist ostetud Photoshopi actionit. Sisuliselt tähendab see seda, et mul piisab vaid pildi avamisest ning soovitud ala ära märkimisest. Edasi jääb vaid action käivitada ning tulemust nautida.

Igal juhul kiirem ja mugavam, kui ise jännata.

Üldse on Envato Market üks tänuväärne koht. Lisaks Photoshopi actionitele on seal hea hulk erinevaid kõrge kvaliteedi ning mõistliku hinnaga asju – videopõhju, fotosid, muusikat…

Iga pildi juurde kirjutasin ka mõnesõnalise jutu. Üritasin need tekstid hoida võimalikult lühidad ja lihtsad. Mia õppis parajasti sõnu kokku veerima ning tahtsin, et need oleksid talle jõukohased.

Ja paistab, et läks asja ette – lisaks lugemisele on ta ka tekste juurde kirjutanud. Alloleval pildil on kirjutatud näiteks “Leelo Tungal”. Mia ise väitis, et kuna ta G-tähte kirjutada ei oska, siis kirjutas selle asemel A. Ju siis.

Trükkida ja köita lasin Koopia Niini&Rauamis, nagu ikka. Ühe raamatu hinnaks tuli natuke üle kahe euro (sisulehed must-valged, kaaned värvilised). Nii et odavamgi kui enamus poes müüdavaid raamatuid.

Ja mis kõige toredam – ka kingisaajatele meeldis väga. Mia võtab raamatu siiani aeg-ajalt ette ja värvib. Paar korda oleme neid pildiallkirju ka unejutu asemel lugenud.

Kõige südantsoendavam oli aga see, et Irise pea saja-aastane vanaema oli samuti raamatu üle väga õnnelik ning lubas päevavalguses ka akvarellidega värvimist proovida. :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *