Aeg on rääkida seksist robotiga!

Eelmisel nädalal oli koolis teemaks 3D mängude tegemine. Ja kuigi seda sai puudutatud vaid pinnapealselt, oli valdkond minu jaoks väga huvitav – ma ei ole kunagi 3D animatsiooni proovinud. 2D animatsiooni ja mänge on omal ajal Flashi abiga küllalt vorbitud.

Niisiis otsustasin natuke lähemalt tutvust teha, kuidas üks animeeritud 3D mudel seestpoolt välja näeb. Mida sellega teha saab ja kuidas animeerimine, kaamerate liigutamine jms toimib.

Et mul ka mingi eesmärk oleks, otsustasin proovida mõnd 3D tegelast video sisse panna. Midagi sellist ei olnud ma kunagi varem teinud.

Hiljuti olin läbi lugenud Isaac Asimovi kogumiku “Kadunud robot” (loe ka arvustust Raamatuvahetuses). Veidi enne seda ütles Kersti Kaljulaid konverentsil UX TULEVIKKU, et aeg on rääkida seksist robotiga.

Nii nagu Asimov ei kipu eriti seksist kirjutama, ei olnud ka Kaljulaidi kõne fookus sugugi sellel. Aga Postimehe pealkirjana kõlab ju hästi, kas pole? Küll aga oli nii Asimovi lühijuttude kui ka Kaljulaidi kõne peateema sama.

Tegelikult on teema muidugi laiem ja puudutab meie vastastikkuseid suhteid tehisintelligentsiga ning lubatu / keelatu suhet animatroonilise inimesega. Mille puhul jah, seks robotiga võib olla üheks näiteks.

Mihkel Raud haaras juba sõnasabast kinni ja rääkis robotiga seksist.

Nii et otsustasin proovida samal teemal ühe klipi kokku meisterdada.

 

Sobiva roboti (animeeritud 3D mudeli, kui täpne olla) leidsin Sketchfabist. Tegu oli Blenderi failiga ja kuna Blender on vabavaraline, sobis see mulle hästi.

Video põhjaks sai suurepäraselt sisutühi Sakala videointervjuu vägistaja ja mõrvariga (kohtuotsus jõustus märtsis 2018).

Kusjuures huvitav on see, et reporter Katariina Krjutškova näol on tegu Eesti tippajakirjanikuga, kes on 2013 aastal pälvinud ka aasta ajakirjaniku preemia. Ja tunnustatud on teda hiljemgi.

Nii et selline absurdne videointervjuu on ilmselt mingi halb päev või kummastav juhus. Või siis lihtsalt ei sobi Katariina Krjutškovale vanglamüürid; tsiteerides sama ajakirjaniku artiklit “Eesti rekordkurjategija: ma ei oska varastada” (Sakala, 09.11.2017):

Umbes 50 minutit pärast intervjuu algust väsib ta lõplikult, hakkab haigutama. Kui ta on mõned korrad juba pikalt vaikinud, ütleb ta: «Olgu, lõpetame ära!» Seepeale katsub ta kambriust ning veendub, et see on lukus ning pääsu pole kuhugi. Ka mina ei saa lahkuda enne, kui kokkulepitud kaks tundi on möödas – külalistele mõeldud ruumi uks on samuti lukus.

Seetõttu istume peaaegu tunni vaikuses, teine teisel pool klaasi, ja vaatame tõtt. Viipan küll Meyerile käega, et ta toru uuesti kõrva äärde paneks, aga ta ei tee märkamagi.

Aga see selleks. Robotiga seksist rääkimiseks sobib selline videointervjuu kui rusikas silmaauku.

Niisiis – eesmärgiks oli asendada videos kohtualune roboti 3D mudeliga. Selle jaoks kohendasin veidi failis olevat animatsiooni, panin roboti istuma ning pöörasin kaamera sobiva nurga alla. Järgnes veidi maskimist Premieres ning tulemus sai selline:

Kokkuvõtteks võib öelda, et mina jäin täitsa rahule. Videos oleks küll võinud veidi paremini tausta puhastada (hetkel seinad lainetavad), aga meeletu täpsuse taga ajamine ei olnudki eesmärk.

Tahtsin veidi aimu saada, kuidas Blenderis animeerimine toimub, milline on selle üldine kasutusloogika ja kuidas elementaarsemaid asju (näiteks kaamerate või valgusallikate valik; eksportimine) teha saab.

Ja see eesmärk sai täidetud. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *