Lugemiselamused: Juuni 2019

Tublile maile järgnes üsna nõrk juuni – läbi sai loetud vaid kaks raamatut. Tõsi, üks neist oli paras tellis, 944 lehekülge paks “Kuritegu”.

Kui nüüd keskmist arvutada, siis lugesin ma päevas ca 41 lehekülge (kokku 1216) ning ühe raamatu lugemiseks kulus mul 15 päeva. See aga näitab, miks keskmine on umbluu.

 

Tegelikud arvud on hoopis:

“Kuritegu” – lugesin 18 päeva (neist 6 päeva tegelikult maikuus), päevas keskmiselt 52 lehekülge.

“Teenijanna lugu” – lugesin 14 päeva, ca 19 lehekülge päevas.

Eks see näitab ka, et lugemiskiirus jms sõltub väga nii loost kui ka raamatu enda formaadist. “Kuritegu” oli küll paks, aga võrdlemisi suure ja hõrde kirjaga. “Teenijanna lugu” vajas oluliselt rohkem kaasa mõtlemist ning ka tekst oli väiksem ja tihedam.

 

Kuna raamatut peaks hindama aga ikka eelkõige sisu järgi, siis asungi selle kallale. Olgu veel öeldud, et mõlemad loetud raamatud olid sellised, mida olin juba ammu lugeda tahtnud. “Teenijanna lugu” seisis mul pikalt riiulil nii inglise kui ka eestikeelsena ja no ma ei suutnud kuidagi ära otsustada, kumma peaks kätte võtma. Ootamatult ühele sünnipäevale minnes sai ingliskeelne raamat kingiks kaasa haaratud ja saigi mure murtud. “Kuriteo” mõlemat sarja olin juba varem näinud, ka raamat oli poes juba ammu silma jäänud… Aga no hinnasilt oli tellisele vastav, nii et jäi oma aega ootama. Ühel hetkel oli raamat müügis aga soodukaga (alla 10 euri), nii et sealt letilt ta ka mu kotti lendas.

Oma lugemispäevikut pean ikka ja endiselt Goodreadsis; seal on kenasti näha ka kõik loetud raamatud koos minu hinnangu ja arvamusega. Samuti on minu raamatuarvustused leitavad Raamatuvahetuse blogist. Seetõttu siin ka pikalt nende teemal ei heieta.

Halb ei olnud kumbki raamatutest ja eks omal moel vääri esile tõstmist mõlemad. Siinkohal kuulub minu süda aga “Kuriteo” kolmainsusele:

David Hewson – Kuritegu (GoodreadsisRaamatuvahetuses)

“Forbrydelsen” / “The Killing” / “Kuritegu” on üks suurepärane kolmainsus. Taani ja USA sarjad ning raamat räägivad kõik sama (või väga sarnase) loo, ent on siiski piisavalt eriilmelised, et kõiki ka erladi nautida. Eriti head on aga karakterid. Kellel on veel sarjad vaatamata või raamat lugemata, siis kindlasti soovitan. Ja soovitan kõiki.

 

Margaret Atwood – Teenijanna lugu (GoodreadsisRaamatuvahetuses)

Enim jäi mind painama “Miks?” küsimus. Lugu ei olnud ebausutav, aga tagamaid, mis võiksid sellise režiimini viia, ma mõista ei suutnud. Küll aga tekkis mul kindel soov Hulu seriaal ära vaadata – ehk leiaksin tänapäevasest käsitlusest vastused mind kummitavatele küsimustele.

 

 

Raamatu mock: covervault.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *