Lugemiselamused – Märts 2021

Nagu iga intelligentsem lugeja arvata võib, ei toimunud ka märtsikuus just eriti palju ühistranspordis nühkimist ja seetõttu jäi lugemus ka üsna kasinaks. Siiski, siiski – veebruariga võrreldes lugesin tibanatuke rohkem.

Märtsis lugesin läbi kolm raamatut (millest ühte olin ka varemalt korduvalt lugenud). Lehekülgi kogunes 703.

Teeme matemaatikat ka – päevas lugesin 23 lehekülge ja ühe raamatu lugemiseks kulus 10 päeva. Tegelikult muidugi matemaatika ei klapi – kaks raamatut lugesin lastele õhtujutuna, nii et ise sain hakkama vaid ühest tihnikust läbi murdmisega.

 

Läbi lugesin:

  • kaks lasteraamatut (Ferenc Molnár “Pál-tänava poisid”, 1907 ja Edmund Niziurski “Marek Pieguse uskumatud seiklused”, 1959)
  • ühe Eesti olustikuromaani (Aimée Beekman “Tihnik”, 1980)

Kõik loetud raamatud olid võrdlemisi vanad, aga nagu hea vein – kõige vanem raamat oli ka kõikse parem.

 

Oma lugemispäevikut pean ikka ja endiselt Goodreadsis; seal on kenasti näha ka kõik loetud raamatud koos minu hinnangu ja arvamusega. Samuti on minu raamatuarvustused leitavad Raamatuvahetuse blogist. Seetõttu siin ka pikalt nende teemal ei heieta.

 

Kolme lemmikut ma ka seekord välja tuua ei saa ega taha. Tegelikult olid kolmest loetud raamatust kaks minu jaoks üsna keskpärased. Nii et olgu siis esile tõstetud üks ja kõige parem:

 

Ferenc Molnár “Pál-tänava poisid” (1907) (Goodreadsis)

Suurepärane raamat! Lugesin vist kolmandat korda ja endiselt puudutas ja mõjutas.

Meeldis ka mu lastele – ja tegelikult on üsna kummaline üks Goodreadsi populaarne kommentaar, mis väidab, et selline raamat on ajast ja arust ja tuleks üldse ära keelata. Et see on lastele lausa ohtlik!

Minu hinnangul on asi pigem vastupidi… Pal-tänava poisid joonistab väga teravalt välja piiri reaalse elu ja mängu, mõistliku ja mõttetu vahel.

Lõpetan raamatu viimaste sõnadega, sest noh, need võtavad raamatu paremini kokku kui mina seda suudan: “…ja nüüd hakkas esimest korda tema lihtsas lapsehinges tärkama aimus sellest, mis on õieti see elu, mille kord kurvad, kord rõõmsad, aga alati võitlevad teenijad me kõik oleme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *